Talentkonkurranser i Norge

Her til lands har det dukket opp talentkonkurranser i så mange forskjellige slag det siste tiåret, så det er vanskelig å vite hvor de forskjellige vinnerne kommer fra.

Denne nye kulturen startet med Idol. Første året dette ble arrangert, var det vår nå superstjerne, Kurt Nilsen som vant. Det var ikke bare den Norske Idol Kurt Nilsen vant. Året etter vant han nemlig også den eneste World- Idol tittelen noen sinne. Mange mener at Kurt er selve grunnen til at World Idol ble arrangert bare en gang og Fox har uttalt at arrangørene var skuffet over at deres egne Kelly Clarkson ikke tok tittelen. Kurt Nilsen var tidligere vokalist i bandet Fenrik Lane, opptrer nå som soloartist, og han var nettopp aktuell som deltager i det populære programmet «Hver gang vi møtes»

Det finnes et titalls slike talentshow som Kurt Nilsen vant i 2003, den eldste vi har er nok den europaomspennende «Eurovision Song Contest». I Norge kalles den Melodi Grand Prix. Norge ble med på denne eventyrlige sangkonkurransen allerede fra året 1960, da med sangen «Voi Voi» av Nora Brockstedt. Andre bidrag som har er verdt å nevne er for eksempel Jahn Teigen, Anita Skorgan, Secret Garden og nå til sist Margaret Berger.

Noe av det som var med på å gjøre Idol så populært, og som også har bidratt til å holde populariteten til Melodi Grand Prix så sterk, er bruken av telefonstemmer. Dette gjør at seernes meninger er med på å avgjøre resultatene, som naturlig nok skaper engasjement blant folket. Det gjør det også velegnet for bookmakere, og de siste årene har det blitt mulig å vedde penger på hvem man tror kommer til å vinne disse konkurransene. En rekke ulike nettsteder tilbyr vedding på forskjellige talentkonkurranser. Selv om man ikke vil satse penger på hva utfallet blir, kan det være artig å sjekke oddsen for å se om ens egne favoritter er like populære blant resten av det norske folk – og bookmakere – eller om man bør finne seg en ny favoritt!

For 2014 reklamerer TV2 om at årets Idol blir «større enn noen gang», og i løpet av våren skal det holdes audition flere steder for høstens åttende sesong av programmet. For Melodi Grand Prix i år skal det stemmes på i alt femten låter som skal presenteres for folket i tre delfinaler, før hovedfinalen i Oslo Spektrum.